Piżmo, ambra, cywet – tajemnicze składniki perfum

123RF.com

Wśród ogromnej liczby elementów roślinnych cztery składniki pochodzenia zwierzęcego wydają się mieć małe znaczenie.
Nic bardziej mylnego – ambra, cywet, piżmo i castoreum to jedne z najbardziej pożądanych składników perfum.

reklama

Ambra – to wydzielina przewodu pokarmowego kaszalota o różnokształtnej postaci. Ambra słabo rozpuszcza się w alkoholu, dobrze zaś w tłuszczach.

Obecnie, ze względu na ochronę kaszalotów, bardzo ciężko o pozyskiwanie naturalnej ambry, próbuje się ją więc zastąpić syntetycznymi namiastkami. Czysta ambra jest bezzapachowa, dopiero w wyniku fotooksydacji i autoksydacji powstaje charakterystyczny zapach. Za zapach ambry odpowiadają składniki takie jak ambreina, ambriole, jonony i aldehyd ambrowy. Wysuszoną i rozdrobnioną ambrę poddaje się działaniu alkoholu etylowego i dojrzewaniu przez co najmniej pół roku. Zapach ambry po obróbce jest trochę słodki, trochę gorzki i bardzo zmysłowy. Jest doskonałym utrwalaczem zapachów i znanym afrodyzjakiem.

Sprawdź najmodniejsze zapachy na jesień

Cywet – wydzielina gruczołowa z przyssawki analnej cywet łaszowatych. Surowy, nierozcieńczony ma bardzo nieprzyjemny fekalny zapach uwarunkowany obecnością skatolu. Rozpuszczony alkoholem nabiera kwiatowo-piżmowego, bardzo zmysłowego aromatu. Zaliczany do ciężkich, wyrazistych i zmysłowych woni, znakomity utrwalacz kompozycji zapachowych.

Ze względu na okrutne metody pozyskiwania cywetu ( zwierzęta są więzione w ciasnych klatkach i nieustannie straszone celem zwiększenia ilości wydzieliny), coraz częściej zastępowany jest składnikami syntetycznymi.

Kastoreum – uzyskiwane jest z gruczołu analnego bobra syberyjskiego lub kanadyjskiego. Bobrom służy do natłuszczania futra i znakowania terytorium, w przemyśle perfumeryjnym stosowane jako środek zapachowy i utrwalacz. Po rozcieńczeniu etanolem daje niezwykle przyjemny słodko- kwiatowy zapach.

Piżmo – wydzielina z gruczołów przyodbytniczych piżmowca. Surowiec doceniany i uwielbiany od dawna. Do miłośników piżma należała min. Józefina, której pokoje pachniały piżmem jeszcze długo po jej śmierci. Nic dziwnego – ciężki a jednocześnie bardzo ciepły, zmysłowy aromat dodaje najzwyklejszym zapachom królewskiego i luksusowego aromatu. Poprawia humor i działa na płeć przeciwną.

Substancje odpowiedzialne za zapach piżma to muskon, egzalton, muskopirydyna, androsteron. Ze względu na liczne protesty przeciw pozyskiwaniu piżma od zwierząt próbuje się je zastąpić składnikami syntetycznymi. Do tych składników należą ambretolid, egzaltolid oraz piżma nitrowe.