Jak podczas ciąży uniknąć toksyn? – 6 ostrzeżeń

123rf.com

Podczas ciąży rozwijające się w łonie mamy dziecko narażone jest na różnego rodzaju niebezpieczne dla zdrowia i życia toksyny. Jakie?
PODCZAS CIĄŻY UNIKAJ:

1. Niektórych gatunków ryb: tuńczyk, makrela, rekin, miecznik. Bezpieczniejsze są: śledź, łosoś, mintaj, sardynki, pstrąg. Pierwsza grypa ryb może zawierać w sobie rtęć, uboczny produkt chemicznego przemysłu.

2. Środków chemicznych używanych do zabijania owadów, gryzoni, ochrony roślin. Kontakt z nimi może prowadzić do poronienia, przedwczesnego porodu, wad wrodzonych u dziecka. Jest to ważne zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy rozwija się układ nerwowy dziecka.

3. Tworzyw sztucznych zawierających bisfenol A (BPA). Badania wykazały, że bycie w kontakcie z tymi substancjami chemicznymi może być szkodliwe w czasie ciąży, ponieważ może niekorzystnie wpłynąć na rozwój dziecka. Na plastikowych butelkach, zabawkach, puszkach szukaj etykiety BPA – free.

4. Żywności i napojów w puszkach. Kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożycie żywności konserwowanej i napojów. Według raportu za 2010 rok – 92 procent żywności z puszek metalowych jest zanieczyszczona BPA.

5. Warzyw i owoców z niepewnych źródeł. Z powodu obecności w nich pestycydów. Najbardziej narażone są: jabłka, seler, truskawki, brzoskwinie, szpinak, importowane nektarynki, importowane winogrona, słodka papryka, ziemniaki, jagody, sałata i jarmuż.

6. Chemikaliów z mocnymi substancjami zapachowymi: (kostki do WC), świece, kosmetyki. Substancje zapachowe mogą zawierać składniki zaburzające gospodarkę hormonalną, są jednym z pięciu najczęstszych alergenów na świecie.