Czego dziecko może nauczyć się w kuchni?

123rf.com

Eksperci przekonują, że posiłki warto przygotowywać razem z dzieckiem. To dobry sposób na naukę samodzielności i rozwijanie fantazji pod opieką dorosłych. Przekonaj się, jakie zalety ma wspólne kucharzenie.
Niektórzy rodzice chcą odciążyć swoje dzieci, które mają mnóstwo dodatkowych zajęć, i starają się je wyręczać na każdym kroku ani nie angażować w żadne obowiązki domowe. Inni rodzice nie pozwalają dziecku na samodzielność, ponieważ boją się, np. że jest jeszcze za małe, że czemuś nie podoła lub może sobie zrobić krzywdę. To błędne koło obaw i lęków przed dawaniem dziecku przestrzeni i powierzaniem mu nawet niewielkiej odpowiedzialności. Tymczasem samodzielne dziecko to szczęśliwe dziecko. „Na każdym etapie życia zależy nam, by być niezależnym od innych. W przypadku dzieci musimy zwracać uwagę na potrzeby rozwojowe wieku, w którym akurat się znajdują. Inną samodzielnością wykaże się 3-latek, a inną 11-latek”, radzi Monika Perkowska, psycholog dziecięcy, ekspert marki Electrolux.

Małe dzieci lubią same się ubierać czy jeść. Starsze pociechy wolą samodzielnie podróżować do szkoły czy wychodzić z kolegami. Podczas wspólnej pracy w kuchni uczymy prawdziwego życia. Takiej wiedzy i umiejętności nie dostarczy dzieciom żadna książka ani komputer. Pomagając przy gotowaniu, obserwują, jak powstają posiłki. Dzięki temu docenią niecodzienny wysiłek mamy lub taty, a w przyszłości zamiast zamawiać pizzę, same przyrządzą prostą potrawę.

Zdrowe nawyki żywieniowe wyrabiane są już od pierwszych miesięcy życia dziecka, gdy jego jedynym posiłkiem przestaje być mleko matki. Im dziecko jest starsze, tym więcej rodzajów żywności poznaje i spotyka się także z tymi niezdrowymi. Bardzo wielu rodziców ma w swoim domu niejadka, z którym codziennie toczy batalię o zjedzenie obiadu. Często, chcąc nakłonić malucha do zjedzenia choć kilku łyżek, obiecuje w zamian nagrodę, czyli deser w postaci słodyczy. W ten sposób osiąga odwrotny skutek, ponieważ dziecko pełnowartościowy posiłek traktuje jak karę i uczy się, że zdrowe produkty nie mogą być smaczne. „Dzieci potrzebują autorytetu dorosłych, którzy przekażą im najważniejsze wiadomości z zakresu zdrowego odżywiania się. Bardzo dobrze sprawdza się wspólne gotowanie zdrowych potraw, czytanie książek kucharskich, odwiedzanie restauracji oraz próbowanie nowych smaków“, komentuje Monika Perkowska.

Dziecięca fantazja

Przyrządzając danie z dzieckiem nie trzymaj się sztywno przepisu. Pozwól małemu kucharzowi na miksowanie smaków i kolorów według jego uznania. Twórczość budzi się właśnie w takich momentach, gdy możemy dowolnie eksperymentować. Dzieci mają bujną wyobraźnię, a rodzicie powinni zachęcać je do autoekspresji. „Gotowanie rozwija kreatywność poprzez pracę wielu zmysłów – uruchamiany jest dotyk, smak, węch, wzrok. Dziecko gotując uczy się, jak zorganizować sobie pracę, która w postaci dobrego posiłku przynosi satysfakcję ”, dodaje psycholog.