Dzieci lubią kasze

Z badań wynika, że – wbrew obiegowej opinii – dzieci lubię kasze. A jednak dostają je głównie jako dodatek do dania głównego. Dlaczego warto zadbać o to, by w dziecięcym menu znalazło się więcej kasz?
Nie bez przyczyny kasze znajdują się na drugiej pozycji (wśród artykułów spożywczych) Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej w Instytucie Żywności i Żywienia. Zawierają duże ilości naturalnego błonnika regulującego proces trawienia, są źródłem cennych składników mineralnych i wielu witamin

Ponad 86% mam biorących udział w sondażu przeprowadzonym w ramach kampanii „Lubię kaszę”zadeklarowało, że ich dzieci lubią kaszę. Najczęściej podawały ją swoim pociechom jako dodatek do obiadu (78%), składnik deseru (68%) oraz zupy (58%). Co ciekawe, zdecydowanie rzadziej kasza występowała  w formie np. wypieków (34%) oraz jako składnik sałatek (27%) czy śniadań (5%). Jako dodatek do dania obiadowego zwykle podawana jest kasza gryczana (92%), najrzadziej pojawia się w tej roli jest manna (17%), która z kolei jest najbardziej popularnym składnikiem deserów (78%). Jest ona także ulubioną kaszą dzieci, gdyż znajduje się na pierwszym miejscu wśród innych jej odmian. Jęczmienna (11%), kuskus (7%) i jaglana (7%) są znacznie rzadziej typowane wśród ulubionych przez dzieci.

Piąta edycja kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma na celu zwiększyć świadomość w zakresie zdrowego żywienia najmłodszych oraz pokazać, jak w prosty i jednocześnie pomysłowy sposób wykorzystać możliwości kaszy oraz wprowadzić ją do jadłospisu dziecka.