Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

Pregnant Woman Eating Strawberry at home. Healthy Food Concept. Healthy Lifestyle. Diet
Pregnant Woman Eating Strawberry at home. Healthy Food Concept. Healthy Lifestyle. Diet
4 października 2016 in Parenting by redakcja

Odżywianie w trakcie ciąży – co jeść, a czego unikać?

Sposób odżywiania ma nie tylko wpływ na płodność, ale też prawidłowy rozwój ciąży i samopoczucie przyszłej mamy. Poszczególne składniki odżywcze mają wielką moc i są w stanie zapobiec wielu komplikacjom.

W trakcie ciąży istotną rolę gra nie tylko dopilnowanie, aby w menu znalazły się określone produkty, ale też unikanie pokarmów, które mogą zaszkodzić płodowi. Poniżej znajdziesz kilka informacji na ten temat.

Menu idealne, czyli jak powinna wyglądać dieta kobiety w ciąży

Podczas dziewięciu miesięcy ciąży wzrasta zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, gdyż dziecko w Twoim łonie wyczerpuje nagromadzone zapasy. Jednocześnie popyt na energię wzrasta stosunkowo niewiele. Zaleca się zwiększenie go o 360 kcal dziennie w drugim trymestrze i 475 kcal w trzecim w stosunku do zapotrzebowania sprzed ciąży. Co ważne, w tym okresie zabronione jest stosowanie diety odchudzającej. Wszystko, co kładziesz na talerz, powinno być wartościowe.

Co jeść w trakcie ciąży? Sięgaj po:

– produkty zbożowe, szczególnie te z pełnego przemiału, gdyż są wartościowym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B i cennych pierwiastków,

– mleko – możesz wypijać około 4 szklanek chudego mleka dziennie, gdyż jest doskonałym źródłem wapnia, witamin B2 i B12 (jeśli wolisz, zastąp niektóre porcje mleka np. jogurtem czy kefirem),

– chude mięso (w ograniczonych ilościach) – dostarczy Ci pełnowartościowego białka, witamin, żelaza, na które także wzrasta zapotrzebowanie podczas ciąży; unikaj jednak wątróbki, zawierającej dużą ilość witaminy A w postaci retinolu (nadmiar może być szkodliwy dla płodu),

– tłuste ryby morskie (np. śledź, makrela, łosoś) – postaraj się wkomponować je w menu ok. 2 razy w tygodniu. Ryby zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz witaminę D; nie jedz jednak ryb wędzonych oraz tych, które są zanieczyszczone metalami ciężkimi – postaraj się wybrać dzikiego łososia, ogranicz spożycie np. tuńczyka, w którym często występuje niepokojąca ilość rtęci,

– warzywa i owoce – zawarte w nich przeciwutleniacze, błonnik, foliany i potas mają ogromne znaczenie dla zdrowia płodu; możesz je spożywać w postaci surowej (zawsze pamiętaj o bardzo dokładnym myciu!), a jeśli je gotujesz, rób to krótko lub gotuj na parze, aby nie tracić cennych witamin i minerałów,

Dopełnieniem „diety idealnej” są zalecane przez lekarza suplementy, przede wszystkim tabletki z kwasem foliowym (np. Folik). Często rekomendowana jest także witamina D3 i kwasy DHA. Specjalista może także zalecić suplement z magnezem i żelazem lub witaminami z grupy B, jednak pamiętaj, aby nie przyjmować żadnych preparatów na własną rękę.

Czarna lista, czyli jakich produktów unikać w czasie ciąży

Podczas ciąży musisz być bardzo ostrożna. Porozmawiaj z lekarzem na temat listy produktów, których spożywanie bywa niebezpieczne (grozi np. infekcją pokarmową). Należą do nich:

– surowe lub niedogotowane potrawy mięsne i rybne (jak tatar, sushi), mięczaki, skorupiaki,
– niestarannie odgrzane dania drobiowe,
– surowe jajka i produkty z nimi w składzie (niektóre desery, majonez domowej roboty),
– jajka ugotowane na twardo, jajecznica, jajka sadzone,
– niepasteryzowane mleko i jego przetwory, w tym ser feta,
– sery dojrzewające i pleśniowe, np. camembert,
– pasztety,
– potrawy rozmrożone, spożywane na zimno
– alkohol.

Co trzeba ograniczyć w diecie podczas ciąży?

Oprócz listy produktów, które musisz wyeliminować, istnieje cały szereg wartych znacznego ograniczenia. Są wśród nich tłuszcze zwierzęce i izomery trans, zawarte w twardych margarynach, daniach fast-food, chipsach, daniach instant, wyrobach cukierniczych. Wszelkich słodyczy i słodzonych napojów unikaj też ze względu na cukier, aby nie dopuścić do ujawienia się cukrzycy ciążowej i nadmiernie nie przytyć. Jeśli masz ochotę na deser, wybierz domowy kisiel, galaretkę albo budyń. Na cenzurowanym powinna też znaleźć się sól, dlatego zrezygnuj ze słonych przekąsek i nie dosalaj nadmiernie potraw na talerzu, dzięki temu ograniczysz ryzyko nadciśnienia i powstawania obrzęków. Ogranicz kawę i mocną herbatę, ze względu na wysoką zawartość kofeiny – możesz sobie pozwolić na jedną filiżankę słabej kawy dziennie.

Jak widzisz, Twój jadłospis wcale nie musi być nudny, a lista restrykcyjnych zakazów jest ograniczona. Oczekując na dziecko możesz cieszyć się smakiem zdrowych i urozmaiconych dań – wszystko w granicach rozsądku.

Zalecenia dietetyczne opracowane na podstawie:

Żywienie w ciąży. Porady żywieniowe dla przyszłych mam, publikacja Ministerstwa Zdrowia w ramach programu zdrowotnego pn.: „Narodowy Program Przeciwdziałania Chorobom Cywilizacyjnym”


zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI