Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Skład posiłków dla niemowląt pod lupą – obowiązujące normy i zbilansowanie posiłku

24 sierpnia 2016 in Parenting by redakcja
Niemowlęta i małe dzieci stanowią grupę bardzo wrażliwych konsumentów o szczególnych wymaganiach żywieniowych. Sprawdź, co charakteryzuje posiłki tworzone z myślą o najmłodszych i jak je wybierać, aby odpowiadały unikalnym potrzebom żywieniowym dzieci.

Rygorystyczne normy w trosce o najmłodszych

W chwili przyjścia na świat organizm dziecka ciągle rozwija swoje mechanizmy obronne przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Wynika to z faktu intensywnego dojrzewania w tym czasie wielu układów, np. pokarmowego czy odpornościowego, które na przestrzeni 1000 pierwszych dni życia doskonalą swoje funkcje. Narządy odpowiedzialne za oczyszczanie organizmu z toksyn (np. nerki, wątroba) ciągle się rozwijają, a metabolizm organizmu jest bardzo szybki, co powoduje, że wszystkie składniki zawarte w pokarmie są w bardzo szybkim tempie przyswajane przez organizm – także te niepożądane, np. zanieczyszczenia żywności. W wyniku zanieczyszczenia środowiska, nieodpowiedniego nawożenia pól uprawnych czy stosowania środków ochrony roślin podwyższone zawartości szkodliwych substancji mogą gromadzić się w roślinach. Są to np. metale, pestycydy czy azotany. Spożycie przez niemowlę lub małe dziecko produktów, w których poziom np. metali przekracza dozwolone normy dla tej grupy konsumentów w konsekwencji może prowadzić do ich kumulacji w narządach, prowadząc do zmian w układzie nerwowym czy zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w późniejszym wieku.

Dostępne w sklepie czy na bazarze owoce i warzywa, nawet te najlepiej wyglądające, nie dają gwarancji bezpieczeństwa dla niemowląt i małych dzieci. Mogą one bowiem zawierać podwyższone ilości szkodliwych substancji, takich jak pestycydy czy azotany, nieodpowiednie dla wrażliwych organizmów najmłodszych. W związku z tym na etapie rozszerzania diety bezpieczniej jest podawać dziecku żywność przeznaczoną specjalnie dla tej grupy, przygotowaną z surowców odpowiedniej jakości.

„Uprawy przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci cechują się szczególną dbałością o jakość surowców – są stale kontrolowane i doglądane, a każda partia warzyw i owoców jest badana pod kątem pozostałości szkodliwych substancji, aby mieć 100% pewności co do ich jakości i bezpieczeństwa. Tylko warzywa i owoce, które spełniają restrykcyjne wymagania, są dostarczane do fabryki, w której produkowana jest żywność dla niemowląt i małych dzieci” – wyjaśnia Anna Galonska z Działu Kontroli Jakości i Rozwoju Dostawców producenta marki BoboVita.

Czytaj etykiety

Rynek żywności oferuje szeroką gamę produktów dla najmłodszych dzieci – rodzic często staje przed dylematem przy wyborze odpowiedniego posiłku. Przede wszystkim nie należy kierować się oryginalnym wyglądem opakowania czy barwną naklejką z owocami, lecz informacjami zawartymi na etykiecie. Dopiero po zapoznaniu się z danymi umieszczonymi przez producenta można stwierdzić, czy produkt jest odpowiedni do stopnia rozwoju i umiejętności dziecka.

Produkt oznaczony wskazaniem wiekowym, określającym, że jest on odpowiedni dla niemowlęcia np. po 6., 9., lub 12. miesiącu życia, jest posiłkiem o zbilansowanym składzie, dopasowanym do potrzeb niemowlęcia.

Posiłki dla wymagających konsumentów

Na etapie rozszerzania diety niemowlęcia należy zwrócić szczególną uwagę na jakość podawanych mu posiłków. Po okresie wyłącznego karmienia piersią, które zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno trwać do ukończenia 6. miesiąca życia, przychodzi czas na stopniowe wprowadzanie produktów stałych. Rozszerzenie diety najlepiej rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Pierwsze nowe smaki dla dziecka powinny stanowić warzywa, np. marchew czy brokuł, dopiero po nich należy wprowadzić do diety niemowlęcia owoce. Pamiętajmy, że nowe smaki należy wprowadzać stopniowo.

Konsystencja posiłków powinna zmieniać się odpowiednio do potrzeb i rozwoju umiejętności niemowlęcia. Początkowo są to dania o gładkiej i jednolitej strukturze, jednak w odpowiednim czasie w posiłku powinny pojawiać się grudki i kawałki stymulujące dziecko do rozwoju umiejętności żucia, formowania kęsów i przełykania.

W czasie wprowadzania nowych dań do jadłospisu dziecka, w tym np. warzyw i owoców, należy pamiętać, że żywność ogólnodostępna nie spełnia tak rygorystycznych norm, jak żywność produkowana dla najmłodszych konsumentów. Posiłki tworzone z myślą o niemowlętach i małych dzieciach powstają wyłącznie z odpowiedniej jakości surowców, co wraz z kontrolowanym procesem wytwarzania i dystrybucji gwarantuje ich bezpieczeństwo. Ponadto są także odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych. Oznaczenie wieku umieszczone na etykiecie umożliwia rodzicom wybranie produktu odpowiadającego potrzebom i umiejętnościom rozwijającego się dziecka.


Warsztaty Wojciecha Eichelbergera w wersji online

Nie wstydź się wizyty u urologa! Działaj!

Patrząc na wydłużające się kolejki do lekarzy – szczególnie specjalistów – oraz czytając raporty o wydatkach ponoszonych na leki, można dojść do wniosku, że Polacy ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI