Dzisiaj w prezencie od Zwierciadlo.pl do pobrania ZA DARMO: Magazyn "Zdrowie ma Sens – Jesień".


Czy cukier trzcinowy rzeczywiście jest lepszy?

Cukier trzcinowy cieszy się w Polsce coraz większym powodzeniem. Czy rzeczywiście jest lepszy od cukru z buraka, nawet jeśli cukier z buraka jest nierafinowany i nieoczyszczony? Dlaczego rafinowane produkty uważa się za niezdrowe?

Cukier trzcinowy znany jest od starożytności jako „trzcina, która daje miód bez pszczół”. Co ciekawe, produktowi temu przypisywano wiele właściwości zdrowotnych: kojące, przeciwbólowe, wykrztuśne, leczono trudno gojące się rany i oparzenia, a także zapalenia i przeziębienia z gorączką.

 

 Według nowych badań wartość energetyczna cukru trzcinowego jest podobna do cukru buraczanego.Trzcina cukrowa zawiera jednak większą ilość żelaza, wapnia, fosforu, manganu, cynku i innych niezbędnych pierwiastków śladowych. Jest to na pewno argument, aby stosować raczej cukier trzcinowy, gdyż we współczesnej diecie często brakuje wymienionych pierwiastków. Nierafinowany cukier buraczany ma podobne właściwości do cukru trzcinowego.

 

 Generalnie rafinowanie cukru, pszenicy, ryżu itp. pozbawia te produkty wielu cennych substancji, w tym części witamin, substancji mineralnych i błonnika. Dlatego zdecydowanie zdrowsze są produkty nierafinowane, oczywiście z produkcji ekologicznej, gdyż np. w zewnętrznej warstwie ziaren konwencjonalnych mogą się znajdować szkodliwe pozostałości pestycydów.


POLECANE KSIĄŻKI