Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

3 kasze, które wzbogacą Twoją dietę

redakcja
owsianka z kaszą
29 kwietnia 2016 in Przepisy by redakcja
Była czczona przez Inków i została włączona do diet astronautów przez NASA. Inna – ma lekko orzechowy smak i jest nieodłącznym składnikiem sałatki tabbouleh. Trzecia z kolei to nasiona rośliny, która była w Polsce uważana za roślinę ozdobną, a wśród Azteków była obiektem boskiej czci.

Mowa o trzech kaszach, które warto wprowadzić do swojej codziennej diety, aby wzbogacić ją o składniki odżywcze i poprawić kondycję swojego organizmu.

Kasza quinoa w kolorach tęczy?

Quinoa, nazywana komosą ryżową, występuje w kilku kolorach. Odmiana czerwona, biała i czarna należą do popularnych, a każda z nich delikatnie różni się smakiem. Dlaczego została włączona do diety astronautów?

Zawiera m.in. pełnowartościowe białko, flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych oraz zdrowe kwasy tłuszczowe, dzięki którym obniża poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Dostarcza aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w naszych organizmach i powinny być dostarczane regularnie z pożywieniem.

Kaszę quinoa możesz wykorzystać w przepisie na sałatkę grecką z kaszą. Do jej wykonania potrzebujesz:

  • 250 g kaszy quinoa,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 2 nieduże pomidory,
  • 1 łyżkę oliwy,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • garść oliwek (zielonych bądź czarnych),
  • 1 czerwoną cebulę,
  • 150 g sera feta,
  • soku i startej skórki z połówki cytryny,
  • soli i pieprzu do smaku,
  • listków mięty do dekoracji.

Kaszę quinoa przepłucz w zimnej wodzie i gotuj w bulionie warzywnym przez ok. 10 minut. Pomidory umyj i pokrój w kostkę (pamiętaj o wycięciu twardego środka!), oliwki pokrój na cząstki, czerwoną cebulę posiekaj. Przełóż składniki do miseczek – osobno czerwoną cebulę, którą pokropisz octem winnym.

Do kaszy, pomidorów i oliwek dodaj pokruszony ser feta i posiekane listki mięty (zostaw kilka do dekoracji). Cebulę odcedź z octu i dodaj do składników.

Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, usmaż na patelni (opcjonalnie możesz dodać ulubione przyprawy) i dodaj do sałatki. Wymieszaj ją z sokiem z cytryny i skórką.

Gotowe!

Strony: 1 2 3


zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI