3 przepisy na bruschetty

Akademia Kulinarna Wirlpool w Warszawie

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie poleca bruschettę w kilku zaskakujących odsłonach: na słodko z ricottą, truskawkami, rzodkiewką, miodem i bazylią oraz gorgonzolą w roli głównej na dwa sposoby.

reklama

Bruschetta z gorgonzolą i podsmażoną gruszką
Składniki:

  • 3 kromki chleba
  • 100 g gorgonzoli
  • 1 gruszka
  • poszatkowana natka pietruszki
  • oliwa extra vergine
  • 1 łodyga selera naciowego
  • czosnek

Sposób przygotowania: Kroimy drobno łodygę selera. Po podsmażeniu chleba nacieramy go ząbkiem świeżego czosnku, skrapiamy oliwą i smarujemy gorgonzolą. Podsmażamy pokrojoną gruszkę na patelni przez 30 sekund i dekorujemy nią bruschettę, dodając natkę pietruszki i selera. Doprawiamy solą i pieprzem.

Bruschetta z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Składniki:

  • kilka kromek chleba
  • 100 g gorgonzola
  • czosnek
  • 100 g orzechów włoskich
  • świeży czosnek
  • rozmaryn
  • miód gryczany

Sposób przygotowania: Podsmażony chleb pocieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i smarujemy gorgonzolą. Dekorujemy orzechami włoskimi i łyżeczką miodu. Doprawiamy solą i rozmarynem. Smacznego!

Bruschetta z ricottą, truskawkami, rzodzkiewką, miodem i bazylią

Składniki:

  • 3 kromki chleba
  • 200 g ricotty
  • 30 g bazylii
  • 5 rzodkiewek
  • 8 truskawek

Sposób przygotowania: Tostujemy chleb. Ricottę, bazylię i rzodkiewki miksujemy na krem. Dekorujemy truskawkami i miodem. Smacznego!