Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie poleca bruschettę w kilku zaskakujących odsłonach: na słodko z ricottą, truskawkami, rzodkiewką, miodem i bazylią oraz gorgonzolą w roli głównej na dwa sposoby.
Bruschetta z gorgonzolą i podsmażoną gruszką
Składniki:
- 3 kromki chleba
- 100 g gorgonzoli
- 1 gruszka
- poszatkowana natka pietruszki
- oliwa extra vergine
- 1 łodyga selera naciowego
- czosnek
Sposób przygotowania: Kroimy drobno łodygę selera. Po podsmażeniu chleba nacieramy go ząbkiem świeżego czosnku, skrapiamy oliwą i smarujemy gorgonzolą. Podsmażamy pokrojoną gruszkę na patelni przez 30 sekund i dekorujemy nią bruschettę, dodając natkę pietruszki i selera. Doprawiamy solą i pieprzem.
Bruschetta z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Składniki:
- kilka kromek chleba
- 100 g gorgonzola
- czosnek
- 100 g orzechów włoskich
- świeży czosnek
- rozmaryn
- miód gryczany
Sposób przygotowania: Podsmażony chleb pocieramy ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą i smarujemy gorgonzolą. Dekorujemy orzechami włoskimi i łyżeczką miodu. Doprawiamy solą i rozmarynem. Smacznego!
Bruschetta z ricottą, truskawkami, rzodzkiewką, miodem i bazylią
Składniki:
- 3 kromki chleba
- 200 g ricotty
- 30 g bazylii
- 5 rzodkiewek
- 8 truskawek
Sposób przygotowania: Tostujemy chleb. Ricottę, bazylię i rzodkiewki miksujemy na krem. Dekorujemy truskawkami i miodem. Smacznego!