1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Bill Granger: Koperty z kurczakiem, oliwkami i marynowanymi cytrynami

mat. pras. BBC Lifestyle
mat. pras. BBC Lifestyle
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.|Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.

Australijski szef kuchni Bill Granger sprawi, że życie widzów nabierze nowego smaku. Bill słynie z tego, że uwielbia prostotę oraz wierzy w łatwe, szybkie i przyjemne gotowanie. Nauczy widzów jak przyrządzać smakowite potrawy, korzystając z kilku prostych trików i składników.  W pierwszym odcinku programu Bill urządza się w swym nowym domu i w restauracji. Pracuje niemal na okrągło, dlatego postanawia zrobić sobie dzień przerwy. Nareszcie będzie miał czas przygotować coś dla rodziny. Rano wszyscy zjedzą wspólne śniadanie, a potem wybiorą się na spacer do Hyde Parku. Córeczki Billa uwielbiają naleśniki na bazie zsiadłego mleka, serwowane z karmelizowanym rabarbarem – można je kupić na pobliskim targu Portobello. W czasie wiosennej przechadzki po parku wszyscy rozgrzeją się zupą z ciecierzycy z kiełbaską chorizo. Na zakończenie leniwego londyńskiego dnia Bill przygotuje aromatyczne, śródziemnomorskie pierożki z kurczakiem, oliwkami i cytryną. Potem pozostanie mu już tylko zasiąść do rozwiązywania krzyżówki... Dopełnieniem idealnego popołudnia będzie pyszna kawa i kawałek ciasta z przyprawionymi gruszkami, jagodami i migdałami.   Odcinek 1:  2 września 18:00, BBC Lifestyle

Koperty z kurczakiem, oliwkami i marynowanymi cytrynami

Składniki
  • udka kurczaka, bez skóry i tłuszczu 4 sztuki
  • drobno posiekane ząbki czosnku 3 sztuki
  • pokrojona w plasterki cebula 1 sztuka
  • mielony kminek rzymski 1 1/2 łyżeczki
  • mielonaj kolendra 1 1/2 łyżeczki
  • szafran szczypta
  • świeżo starty imbir 1 łyżka
  • bulion z kurczaka 500 ml
  • grubo posiekanaj natki pietruszki garść
  • grubo posiekanych zielonych oliwek bez pestek 50 g
  • marynowana cytryna bez miąższu, pokrojona w plasterki 1 sztuka
  • miód 2 łyżeczki
  • duże płaty ciasta filo 6 sztuk
  • roztopione masło 60 g
  • nasiona kopru włoskiego 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
  • Włóż udka, czosnek, cebulę, suche przyprawy i imbir do dużego rondla. Dopraw czarnym pieprzem, wlej bulion z kurczaka i przykryj pokrywką. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut. Wyjmij mięso i zwiększ ogień tak, by zredukować płyn. Podziel mięso na kawałki, włóż z powrotem do rondla i dodaj natkę, oliwki i cytrynę. Dopraw do smaku, dodaj miód i odstaw do ostygnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Przekrój płaty filo na pół i połóż na blacie cztery prostokąty ciasta. Każdy posmaruj roztopionym masłem i przykryj drugim kawałkiem ciasta, potem znów posmaruj i przykryj trzecim kawałkiem. Posmaruj masłem, na środku każdego kawałka ciasta połóż jedną czwartą mięsa.
  • Zagnij brzegi ciasta, formując cztery zaokrąglone zamknięte koperty. Posmaruj resztą masła, posyp nasionami kopru i delikatnie przełóż na tacę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30-35 minut, aż koperty będą złote i chrupiące.
Liczba porcji: 4

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze