Apfelstrudel

Ten deser znamy wszyscy – Apfelstrudel zdobył popularność podczas rządów monarchii Habsburgów, nadal bardzo lubiany w Austrii. Jego przyrządzenie wcale nie jest takie skomplikowane!
Składniki: ¼ kg (2 szklanki) najczystszej mąki, 1 łyżeczka soli, 1 – 2 łyżki oleju,około 1/8 litra (pół szklanki) ciepłej wody, 100 g ( ¾ szklanki) suchej bułki tartej, 125 g  masła 1 ½ – 2 kg jabłek, cukier, cynamon, mielone goździki, orzechy i rodzynki Przygotowanie: W celu przygotowania ciasta na strudel, połączyć mąkę, sól, dwie łyżki oleki i dodać ciepłą wodę – zagnieść. Zagniatać do uzyskania jedwabistego i delikatnego ciasta. Uformować kulę i odstawić na 30 minut pod przykryciem. Ciasto rozwałkować na ściereczce pokrytej mąką. Połóżyć dłonie pod ciasto i za pomocą kciuków i dłoni, delikatnie rozpocząć rozciąganie ciasta aż do będzie bardzo cieniutkie. Odciąć grube krawędzie ciasta. Zarumienić bułkę tartą na patelni z masłem do uzyskania złotego koloru. Rozprowadzić bułkę tartą z masłem na rozciągniętym cieście. Obrać i pozbyć gniazd jabłek, pokroić na cienkie plasterki lub utrzec.Rozciągnięte ciasto posypać cukrem i odrobiną mielonych goździków oraz cynamonem. Wedle uznania można także dodać rodzynki czy utarte orzechy włoskie. Następnie dodać do masy jabłka i za pomocą ściereczki zawinąć strudel. Umieścić na blasze posmarować klarowanym masłem i piec w temperaturze 180 stopni aż do uzyskania złotego koloru. Przepis umieszczony dzięki uprzejmości www.austria.info

reklama