Aromatyczna zupa rybna

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 4 filety z łososia; 400 g krewetek; 200 g kalmarów; 200 g małży; kilka wodorostów Kombu lub Wakami; kawałek kapusty; 2–3 marchewki; 2–3 pietruszki; 1 kawałek selera; 2 cebule; 1–2 kostki bulionu jarzynowego rozpuszczonego w 1,5 litra wody; 2 szklanki półwytrawnego białego wina; 1/3 łyżeczki pieprzu; 1/3 łyżeczki soli; sok z 1 cytryny; 1/2 pęczka pietruszki.|Składniki na 4 porcje: 4 filety z łososia; 400 g krewetek; 200 g kalmarów; 200 g małży; kilka wodorostów Kombu lub Wakami; kawałek kapusty; 2–3 marchewki; 2–3 pietruszki; 1 kawałek selera; 2 cebule; 1–2 kostki bulionu jarzynowego rozpuszczonego w 1,5 litra wody; 2 szklanki półwytrawnego białego wina; 1/3 łyżeczki pieprzu; 1/3 łyżeczki soli; sok z 1 cytryny; 1/2 pęczka pietruszki.

reklama

Sposób przyrządzenia: Warzywa obrać, opłukać, pokroić na duże kawałki, zalać wodą i gotować około 20 min.

Dodać bulion, rybę, krewetki, kalmary, małże, wodorosty, przyprawy i gotować dalsze 10–15 minut.

Posypać drobno posiekaną pietruszką.