W zimowym menu dania jednogarnkowe doskonale sprawdzają się jako pożywne śniadanie, wyśmienity obiad czy pyszna kolacja. Są łatwe w przechowywaniu i niezwykle ekonomiczne. Poza tym, zamrożone, nie tracą smaku i wartości odżywczych, więc nadwyżkę potrawy można przechować w zamrażarce i szybko odgrzać.
Dania jednogarnkowe zachwycają swoją prostotą, wyjątkowym aromatem i smakiem. Jak je przyrządzić? Oto kilka pomysłów na smaczne potrawy autorstwa Szefa Kuchni Kamis - Macieja Wawryniuka, który podpowiada, jak z prostych składników stworzyć pyszne i sycące jednogarnkowe potrawy dla całej rodziny, doprawiając je odpowiednio ziołami i przyprawami w ramach programu „Kulinarnie Mocni”.
Składniki
500g uda z kurczaka bez kości
1 czerwona cebula
1 mała puszka ananasa
3 łyżki rodzynek
olej
½ szklanki kuskus
2 łyżeczki curry np. marki Kamis
sólSposób przygotowania
Kurczaka pokrój na duże kawałki, oprósz solą i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a także curry, rodzynki i pokrojonego ananasa. Całość podlej wodą i duś przez 20 minut. Na koniec wsyp kuskus, dopraw solą i wymieszaj. Tak przygotowane danie przykryj pokrywą i odstaw na 5-8 minut.