Arroz de Marisco (owoce morza duszone w sosie własnym)

Południe Portugalii, a dokładniej słynący z pięknych plaż region Algarve, szczyci się doskonałymi potrawami z owoców morza. Najpopularniejsza jest tu cataplana, czyli danie z owoców morza, czasem z dodatkiem kurczaka lub wieprzowiny, duszone w specjalnym, miedzianym naczyniu z przykrywką, zwanym cataplana. Przypomina ono zamknięta muszlę. Dzięki jego zastosowaniu, dania gotują się szybko, zachowują swój smak i aromat oraz są zdrowsze, ponieważ używa się mniej tłuszczu. Co prawda, większość z nas nie ma tego wspaniałego naczynia, ale spróbujmy osiągnąć podobny efekt przy pomocy dostępnych nam sprzętów.
Potrzebne składniki:

reklama

  • 20 dag ugotowanego ryżu
  • 20 dag kiełbasy portugalskiej (np. chorizo)
  • 12 dag polędwiczki wieprzowej
  • 20 dag surowego boczku
  • 20 dag małży sercówek
  • 1 langusta
  • 4 obrane krewetki black tiger
  • ½ szklanki koktajlowych krewetek
  • 15 dag mięsa małży
  • 60 dag pomidorów
  • 12 dag zielonego groszku
  • 30 dag cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka kopru
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • szafran

Sposób przygotowania:

1. Groszek, czosnek i posiekaną cebulę podsmażamy na oleju.

2. Dodajemy pokrojone i obrane pomidory oraz owoce morza i dusimy około 10 minut.

3. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, boczek i polędwiczkę i dusimy kolejne 5 minut.

4. Wsypujemy ryż, przyprawy i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie dusimy całość pod przykryciem jeszcze przez 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć na stronie: www.visitportugal.com oraz na Facebook’u www.facebook.com/visitportugal