Arroz Doce

Portugalska kuchnia obficie stosuje przyprawy z całego świata – to rezultat dalekich wypraw morskich dokonywanych przez Portugalię. Z Azji przywieziono m.in. ryż i cynamon, który służy do przygotowania kolejnej potrawy. Arroz doce, czyli ryżowy pudding z cynamonem, to tradycyjny, wigilijny deser. Warto go spróbować nie tylko podczas świąt.

reklama

Potrzebne składniki:

  * 100g ryżu białego * 1/4 litra mleka * 4 żółtka * 100g cukru * olejek cytrynowy lub skórka z cytryny * cynamon * łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Ryż wrzucamy do wody (w proporcjach ryżu do wody – 1- 3 ) i gotujemy z masłem, odrobiną cynamonu i olejku cytrynowego na małym ogniu, aż ryż zmięknie. 2. Kiedy woda wyparuje, dodajemy mleko, wciąż mieszając aż do uzyskania konsystencji gęstego kremu. 3. Kiedy ryż zacznie przywierać od dna garnka, dodajemy 4 żółtka i cukier, dokładnie mieszając. 4. Całość doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i przekładamy do salaterek lub pucharków. Deser wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony w lodówce. Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć na stronie: www.visitportugal.com oraz na Facebook’u www.facebook.com/visitportugal