Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Baba wielkanocna


21 marca 2013 Przepisy redakcja
To prostsza wersja przepisu na to tradycyjne wielkanocne ciasto - zakłada trochę mniej wyrabiania, niż oryginalne przepisy.

3 szklanki mąki 15 dag masła 8 łyżek cukru 5 żółtek, 10 dag świeżych drożdży, 1,5 szklanki mleka, tłuszcz do wysmarowania formy, kilka łyżek rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej Aby przygotować rozczyn musimy rozetrzeć pokruszone drożdże z łyżką cukru , łyżką ciepłego mleka i odrobiną mąki a potem powstałą mieszankę odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie należy zagrzać mleko i  wrzącym zalać pół szklanki mąki. Rozetrzeć, by nie powstały grudki. Kiedy masa przestygnie – dodawać do niej delikatnie po łyżce rozczynu i odstawić do wyrośnięcia. Cukier utrzeć z żółtkami. Dodać do resztki mąki, rozczyn i po chwili rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić (do momentu aż nie zacznie odchodzić od ręki) Dodać bakalie oprószone mąką ziemniaczaną i ulubiony zapach. Włożyć ciasto do foremek – ma wypełniać połowę formy. Znów odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40-50 minut. Po ostygnięciu polukrować.


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI