Babeczki z gruszką, serem i marynowanym pieprzem

Bogdan Biały

Składniki na 6 porcji: 25 g masła, 2 łyżki cukru, 1 jajko plus 1 żółtko, 1 i 1/4 szklanki śmietany 36%, 80 g sera rokfor, 3 małe gruszki, 30 ziarenek marynowanego czerwonego lub zielonego pieprzu, po szczypcie soli i mielonego czarnego pieprzu. Na ciasto: 250 g mąki, 25 g cukru, 150 g schłodzonego masła, 1 jajko.
Czas przygotowania: 80 min|Składniki na 6 porcji: 25 g masła, 2 łyżki cukru, 1 jajko plus 1 żółtko, 1 i 1/4 szklanki śmietany 36%, 80 g sera rokfor, 3 małe gruszki, 30 ziarenek marynowanego czerwonego lub zielonego pieprzu, po szczypcie soli i mielonego czarnego pieprzu. Na ciasto: 250 g mąki, 25 g cukru, 150 g schłodzonego masła, 1 jajko.
Czas przygotowania: 80 min

reklama

Utrzeć w mikserze mąkę z masłem i cukrem. W trakcie ucierania dodać jajko. Gdy powstanie gładka masa, wyłożyć ją na posypaną mąką stolnicę i podzielić na sześć kulek. Rozwałkować każdą z nich i włożyć do foremek na babeczki. Ewentualny nadmiar ciasta włożyć na dno babeczek, uciskając mocno kciukami, aż ciasto zacznie wystawać 2–3 mm ponad krawędź foremki. Umieścić foremki z ciastem w lodówce na blisko godzinę.

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Na dno każdej babeczki włożyć  krążek papieru do pieczenia i dla obciążenia wsypać po parę ziaren grochu. Piec ok. 25 min. Wyjąć babeczki, usunąć papier wraz z grochem i ponownie umieścić je w piekarniku na 4–5 min, aż ciasto się zezłoci.

Zredukować temperaturę do 180 stopni C.

Obkroić gruszkę z czterech stron. Uzyskane w ten sposób grube plastry owocu podsmażyć na maśle, dodając na koniec cukier. Gdy ostygną, pokroić w plasterki i wyłożyć na babeczki. Ubić jajko i żółtko ze śmietaną, dodać sól, szczyptę mielonego pieprzu – masę wylać do foremek. Ser pokroić w małe kostki i rozłożyć na babeczki razem z marynowanym pieprzem. Włożyć gotowe babeczki do piekarnika i zapiekać ok. 20 min.