Bajgiel z serem kozim, burakiem i roszponką

123rf.com

Podobno pierwszy bajgiel został upieczony w Krakowie, ale dziś z ich wyrobu słynie Nowy Jork. To smaczna śniadaniowa alternatywa dla kanapek. Oto przepis na wegetariański bajgiel.
Odpowiednio wypieczony bajgiel smakuje zupełnie inaczej niż każde inne pieczywo.  Samodzielne wykonanie ciasta jest pracochłonne, jednak bajgle kupione w piekarni również smakują doskonale. Warto na próbę przygotować je według sprawdzonego przepisu.

reklama

Składniki

bajgiel
duży plaster sera koziego
burak
roszponka
dressing jogurtowy marki Kühne
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Buraka obierz i ugotuj. Bajgla przekrój na pół i posmaruj dressingiem. Połóż ser kozi i posyp roszponką. Na wierzch połóż cienko krojone plasterki buraka. Dopraw solą i pieprzem.