Barramundi w sosie pieprzowym z groszkiem cukrowym z woka

reklama

Składniki
  • ryba barramundi 600 g
  • groszek cukrowy 200 g
  • tajska panierka do ryb 100 g
  • trawa cytrynowa 3 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • pieprz młotkowy 1 gram
  • wino ryżowe 0,1 l
  • olej 0.1 l
  • litr bulionu 0.1 l
  • sos ostrygowy 1 łyżka
  • sos sojowy jasny 1 łyżka
  • sos sezamowy 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 2 g mąki
Sposób przygotowania

Trawę cytrynową w całości kroimy na bardzo drobne kawałki i smażymy w głębokim tłuszczu w woku. Filety rybne marynujemy w soku z cytryny, soli i pieprzu, następnie obtaczamy w tajskiej panierce i smażymy w tym samym głębokim tłuszczu w woku w którym smażyliśmy trawę cytrynową. Na rozgrzanym woku smażymy groszek cukrowy z czosnkiem pokrojonym w kosteczkę i kruszonym pieprzem. Podlewamy winem i odparowujemy. Następnie dodajemy rosół i doprawiamy do smaku przyprawami. Kolejno zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Na środku talerza układamy groszek cukrowy na nim rybę i dekorację z trawy cytrynowej, a talerz dookoła polewamy sosem pieprzowym.

Podsumowanie przepisu