Barszcz czerwony z gotowanymi ziemniakami

reklama

Składniki
  • Buraki 1 kg
  • Seler 100 g
  • Por 5 g
  • Marchew 200 g
  • Pietruszka 100 g
  • Jabłka kwaśne 200
  • Czosnek 1 ząbek
  • Liść laurowy/ziele angielskie
  • Pieprz w ziarnach
  • Ocet spirytusowy 100 ml
  • Woda lub bulion 2 l
  • Ziemniaki gotowane 10 równych sztuk
Sposób przygotowania

Warzywa zetrzyj na tarce. Buraki zetrzyj oddzielnie. Wodę zagotuj i wrzuć wszystkie warzywa oprócz buraków. Dodaj przyprawy. Gotuj przez 40 minut, a następnie włóż buraki. Po zagotowaniu zdejmij z ognia. Dodaj ocet i pozostaw na 24 godziny. Następnego dnia przecedź i dopraw do smaku. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, pierożkami z kapustą i grzybami lub z białą fasolą.

Podsumowanie przepisu

Autorem przepisu jest Dariusz Zahorański