BAUERNFRÜHSTÜCK – tyrolskie śniadanie rolników

4 ziemniaki,
4 plastry usmażonego i pokrojonego bekonu,
3 jajka,
3 łyżki mleka,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka pokrojonej w kostkę szynki,
2 średnie pomidory, obrane ze skórki,
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Ugotować ziemniaki w mundurkach (ok. 30 minut). Wypłukać pod zimną wodą, obrać ze skórki i odłożyć do ostygnięcia. Następnie pokroić je w plastry. Na głębokiej patelni zeszklić bekon. Dodawać plastry ziemniaków i gotować do czasu, gdy się lekko zarumienią. W międzyczasie wymieszać surowe jajka z mlekiem i solą. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Pomidory pociąć w wąskie paski i dodać do mieszanki jajecznej. Tak przygotowaną masę wlać na ziemniaki na patelni. Smażyć do momentu aż jajka się zetną. Dodać szczyptę posiekanego szczypiorku i serwować na ciepło.  

reklama