Bezglutenowy mazurek kawowy

dietaeliminacyjna.pl

Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez babki lub mazurka. Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu.
Oto prosty przepis na bezglutenowy mazurek przygotowany przez  Joannę Dronkę – Skrzypczak, autorka strony dietaeliminacyjna.pl. Partnerem bloga jest Instytut Mikroekologii w Poznaniu.

reklama

Składniki

Spód:
100 g migdałów namoczonych kilka godzin (najlepiej w nocy)
100 g daktyli suszonych namoczonych w gorącej wodzie (około godziny)
3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zalanych gorącą wodą i zostawionych minimum na 10 minut
2 łyżki syropu daktylowego (lub melasy z buraka, syropu ryżowego lub z agawy)
Krem: 2 puszki mleka kokosowego dobrej jakości (min 60% miąższu z kokosa), 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Na ozdoby: marcepan lub roztopiona czekolada, płatki migdałowe, kakao

Sposób przygotowania

W blenderze miksujemy migdały i daktyle. Nie musi być bardzo drobno, będzie przyjemnie chrupało. W dużej misce zagniatamy namoczone płatki ze zmiksowanymi migdałami, daktylami i melasą. Wykładamy blachę papierem i rozkładamy masę na blaszce. Na czas robienia kremu, spód schładzamy w zamrażarce. Ubijamy mleko kokosowe pamiętając, że ubija się tylko tę gęstą część. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w około 2 łyżkach gorącej wody. Musi być gęsta, ale dobrze rozpuszczona. Następnie studzimy ją i łączymy z masą kokosową, miksując delikatnie. Masę wykładamy na schłodzony spód. Całość ozdabiamy i schładzamy w lodówce.