Bigos gajowego prawdziwkiem i boczkiem przetykany

1l wywaru z wędzonych kości lub żeberek
100g-150 prawdziwków mrożonych lub suszonych
1 jabłko
400g kapusty kiszonej
400g kapusty białej
1 cebula
kilka suszonych śliwek
200g mieszanych mięs
100g kiełbasy podsuszanej
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
1 szczypta kminku
4 ziarna jałowca
3 goździki
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki musztardy ziarnistej

Kapusty posiekaj. Mięsa pokrój w małą kostkę. Cebulę posiekaj. Śliwki dodaj do wywaru aby zmiękły.

reklama

Mięsa przysmaż z cebulką na oleju w ActiFry i zalej wywarem. Dodaj kapusty i jabłko pokrojone w kostkę oraz wszystkie przyprawy. Dodaj grzyby, koncentrat i musztardę.

Smaż tak długo, aż uznasz, że bigos gotowy.

Kapusta należąca do rodziny roślin krzyżowych jest bogatym źródłem składników mineralnych – między innymi fosforu, siarki i manganu. Ceniona jest również za swoje właściwości przeciwzapalne.