Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Bigos staropolski

Składniki:

  • Kapusta kiszona 3 kg
  • Suszone śliwki 150 g
  • Kwaśne gruszki 2 szt
  • Kwaśne jabłka 2 szt
  • Suszone grzyby 100 g
  • Wędzony boczek 300 g
  • Pieczona wołowina (krwista) 200 g
  • Pieczona łopatka z sarny 200 g
  • Pieczony schab wieprzowy 200 g
  • Pieczona karkówka wieprzowa 200 g
  • Cienkie kiełbaski wędzone 200 g
  • Wedzona szynka 200 g
  • Pieczona kaczka 1 szt
  • Czerwone wino 0,5 litra
  • Sos z pieczenia mięsa
  • Majeranek, pieprz, przyprawy

1 czerwca 2012 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

Dopraw mięso majerankiem, czosnkiem, solą, pieprzem i kminem, a następnie upiecz. Całe mięso pokrój w kostkę o wymiarach około p.ł centymetra na pół centymetra. Gotuj kapustę kiszoną z gruszkami i jabłkami przez około 1,5 godziny. Następnie wystudź i odstaw. Następnego dnia dodaj śliwki i suszone grzyby. Gotuj przez około 1 godzinę. Następnie dodaj wędzony boczek pokrojony w kostkę. Całość gotuj przez około 45 minut. Ponownie schłódź. Dodaj sos z pieczonego mięsa, pieczoną wołowinę i pieczoną sarninę. Całość gotuj przez około 20 minut. Ponownie schłódź. Dodaj wieprzowinę i kiełbasę i gotuj przez około 40 minut. Zn.w schłódź. Następnie dodaj kaczkę i szynkę wędzoną. Gotuj całość przez 20 minut. Dodaj wino. Wymieszaj, schłodź i odstaw. Następnego dnia bigos jest gotowy.

Podsumowanie

  • Majeranek, czosnek, sól, pieprz, kmin – do doprawienia mięsa

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI