Składniki
- Kapusta kiszona 3 kg
- Suszone śliwki 150 g
- Kwaśne gruszki 2 szt
- Kwaśne jabłka 2 szt
- Suszone grzyby 100 g
- Wędzony boczek 300 g
- Pieczona wołowina (krwista) 200 g
- Pieczona łopatka z sarny 200 g
- Pieczony schab wieprzowy 200 g
- Pieczona karkówka wieprzowa 200 g
- Cienkie kiełbaski wędzone 200 g
- Wedzona szynka 200 g
- Pieczona kaczka 1 szt
- Czerwone wino 0,5 litra
- Sos z pieczenia mięsa
- Majeranek, pieprz, przyprawy
Sposób przygotowania
Dopraw mięso majerankiem, czosnkiem, solą, pieprzem i kminem, a następnie upiecz. Całe mięso pokrój w kostkę o wymiarach około p.ł centymetra na pół centymetra. Gotuj kapustę kiszoną z gruszkami i jabłkami przez około 1,5 godziny. Następnie wystudź i odstaw. Następnego dnia dodaj śliwki i suszone grzyby. Gotuj przez około 1 godzinę. Następnie dodaj wędzony boczek pokrojony w kostkę. Całość gotuj przez około 45 minut. Ponownie schłódź. Dodaj sos z pieczonego mięsa, pieczoną wołowinę i pieczoną sarninę. Całość gotuj przez około 20 minut. Ponownie schłódź. Dodaj wieprzowinę i kiełbasę i gotuj przez około 40 minut. Zn.w schłódź. Następnie dodaj kaczkę i szynkę wędzoną. Gotuj całość przez 20 minut. Dodaj wino. Wymieszaj, schłodź i odstaw. Następnego dnia bigos jest gotowy.
Podsumowanie przepisu
• Majeranek, czosnek, sól, pieprz,
kmin – do doprawienia mięsa