Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Blok daktylowo-pistacjowy

Składniki:

150 g daktyli

100 ml wody

50 g masła sklarowanego (najlepiej domowego) lub oleju kokosowego (może być rafinowany)  

30 g wyłuskanych pistacji

27 marca 2017 Przepisy Maciej Szaciłło
fot.123rf
Deser inspirowany Bliskim Wschodem.

Sposób przygotowania:

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z wodą na jednolitą masę (daktyle jeżeli są twarde i wyschnięte, możemy wcześniej połączyć z wodą). Daktylową masę przekładamy na patelnię. Dodajemy tłuszcz. Całość smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i poczujemy charakterystyczny, karmelowy zapach. Pod koniec dodajemy pistacje (blok można również przygotować dodając inne orzechy). Masę przekładamy do wysmarowanej olejem, prostokątnej foremki. Wkładamy do lodówki. Aby przyśpieszyć proces tężenia, masę można też na chwilę włożyć do zamrażarki. Kiedy stężeje, wyjmujemy ją i kroimy na kwadratowe lub prostokątne kawałki.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI