Blok daktylowo-pistacjowy

fot.123rf

Deser inspirowany Bliskim Wschodem.

reklama

Składniki

150 g daktyli

100 ml wody

50 g masła sklarowanego (najlepiej domowego) lub oleju kokosowego (może być rafinowany)  

30 g wyłuskanych pistacji

Sposób przygotowania

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy z wodą na jednolitą masę (daktyle jeżeli są twarde i wyschnięte, możemy wcześniej połączyć z wodą). Daktylową masę przekładamy na patelnię. Dodajemy tłuszcz. Całość smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i poczujemy charakterystyczny, karmelowy zapach. Pod koniec dodajemy pistacje (blok można również przygotować dodając inne orzechy). Masę przekładamy do wysmarowanej olejem, prostokątnej foremki. Wkładamy do lodówki. Aby przyśpieszyć proces tężenia, masę można też na chwilę włożyć do zamrażarki. Kiedy stężeje, wyjmujemy ją i kroimy na kwadratowe lub prostokątne kawałki.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »