1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Bombonierka z pralinkami ze śliwką kalifornijską ombre

California Prune Board
California Prune Board
Jak uczcić Dzień Kobiet? Każda kobieta chciałaby, aby w tym wyjątkowym dniu ktoś przygotował jej niespodziankę: drobny upominek, kwiaty lub coś słodkiego... Własnoręcznie zrobione czekoladki to doskonały pomysł na kulinarny prezent od serca.  

Składniki:

  • 2-3 śliwki kalifornijskie
  • ok. 80ml rumu
  • 250g białej czekolady
  • 60ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • liofilizowany burak
  • cukier puder i liofilizowany burak do obtoczenia
Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie namaczamy w rumie minimum 10 godzin przed przegotowaniem pralinek. Następnie odsączamy, dokładnie osuszamy i kroimy w drobniutką kostkę. Czekoladę i kremówkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie do jeszcze ciepłej czekolady dodajemy masło, śliwki i delikatnie mieszamy, aż całość będzie gładka. Masę dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy liofilizowanego buraka tak by uzyskać dwa odcienie różu, ciemniejszy i jaśniejszy. Wszystkie trzy porcje wkładamy do lodówki na ok. 1-2 h, aż masa zgęstnieje. Kiedy czekolada zastygnie, ale nie będzie całkowicie twarda formujemy pralinki, kuleczki wkładamy jeszcze na ok. 30 minut do lodówki. Cześć cukru pudru do obtoczenia mieszamy z liofilizowanym burakiem, tak by mieć w sumie 2 odcienie różu i czysty cukier. Pralinki obtaczamy w cukrze, umieszczamy w papilotkach i układamy w pudelku.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze