Bruschetta z pastą pomidorową i bazylią

123rf.com

Pamiętajmy, że aktywny wypoczynek związany z dużą utratą kalorii. Jak sprawić, aby mięc dość na cały dzień? Przygotujmy lekkie posiłki, które nie obciążą żołądka.
Odpowiednio skomponowane letnie menu to klucz do świetnego samopoczucia i promiennego wyglądu podczas wakacji. Oto szybki przepis na bruschettę.

reklama

Składniki

pomidory suszone (np. marki Kuhne)
pieczywo na grzanki – 5 sztuk
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
garść liści świeżej bazylii
garść czarnych oliwek bez pestek
przyprawy: sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Pieczywo pokrój w cienkie kromki i podsmażaj na patelni z dodatkiem oliwy do momentu, gdy zrobi się chrupiące. Następnie odłóż je na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Do wysokiego naczynia wrzuć pomidory z puszki. Dodaj pokrojone na pół oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście bazylii i oliwę z oliwek. Dopraw do smaku. Przygotowane wcześniej grzanki posmaruj pastą pomidorową.