Bruschetta z tuńczykiem i ciecierzycą

123rf.com

Bruschetta to włoska przystawka nazywana mniejszą siostrą pizzy. Prosta w przygotowaniu grzanka jest podstawą kuchni włoskiej.  Doskonale smakuje np. zapiekana z orientalnymi dodatkami.
Bruschetta sprawdzi się podczas uroczystego przyjęcia, ale i na nieformalne spotkanie ze znajomymi. Można przyrządzać ją na przeróżne sposoby, wykorzystując ulubione składniki. Jak przygotować bruschettę z dodatkiem orientalnego smaku?

reklama

Składniki

100 g cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
1 puszka tuńczyka (np. marki Sandra)
2 bagietki
1 cebula
1 papryka
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soku z cytryny
1 natka pietruszki

Sposób przygotowania

Bagietki kroimy wzdłuż na połowę. Nacieramy je czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Paprykę kroimy na większe, podłużne kawałki, a cebulę w piórka. Następnie pokrojone warzywa podsmażamy na rozgrzanej wcześniej patelni. Odcedzamy tuńczyka i przekładamy go do miski, dodając do niego podsmażoną paprykę i cebulę. Na bagietkach układamy odcedzoną cieciorkę oraz przygotowany farsz. Bagietki wkładamy na około 8 minut do rozgrzanego piekarnika. Gotowe polewamy sokiem z cytryny oraz dekorujemy pietruszką.