Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi

Bakalland

Na śniadanie sprawdzą się pasty kanapkowe podane z dobrym chrupkim pieczywem, przygotowane np. z warzyw z dodatkiem bakalii. Z takim połączeniami jesienne poranki staną się przyjemniejsze.

reklama

Składniki:

  • 5 buraków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mleka koksowego
  • świeży tymianek
  • sok z połowy cytryny
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Buraki dokładnie myjemy zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, polewamy oliwą i sokiem z cytryny i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki studzimy. Następnie przekładamy je do osobnego naczynia, dodajemy mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. W zależności od potrzeby gotową pastę możemy doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.