Pikantne potrawy jedzone raz na jakiś czas mogą wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie: papryka chili oraz czosnek mają właściwości bakteriobójcze, a dodatkowo wspomagają działanie układu odpornościowego. Oto przepis na domowego burgera na ostro.
Burgery należą do bardzo popularnych dań, można zamówić je nie tylko w barach szybkiej obsługi i food truckach, ale także w wielu wyspecjalizowanych restauracjach, tzw. burgerowniach. Ale przygotowanie dania w domu nie jest trudne, wystarczy sprawdzony przepis.
Składniki
2 łyżki sosu steak marki Kühne
2 ząbki czosnku
½ kg wołowego mięsa mielonego
2 bułki razowe
papryka chili marki Kühne
korniszony z czosnkiem marki Kühne
2 liście sałaty
1 czerwona cebula
2 plasterki sera żółtego
sól, pieprz do smakuSposób przygotowania
Mięso mielone dobrze wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę papryczką chili. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Z mięsa uformuj burgery i podsmaż je na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Bułki przekrój na połowę. Połóż na nich liść sałaty, posmaruj sosem Steak i połóż mięso. Na ciepłego burgera połóż plasterek sera, pokrojoną cebulę i korniszony. Zakryj drugą częścią bułki.