Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

BURGER Z CHIPSAMI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ, RUKOLĄ I MAJONEZEM Z PAPRYKI

Składniki:

  • łopatka z dobrej wołowiny QMP 500 g
  • bułki 4 szt
  • szynka parmeńska 120 g
  • rucola garść
  • czerwona papryka 2 sztuki
  • czosnek w łupinie kilka ząbków
  • majonez kilka łyżek
  • sos Worchestershire kilka kropel
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

18 czerwca 2013 Przepisy sylwester.ciach
Przepis na danie z wołowiny QMP autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – eksperta programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

Sposób przygotowania:

Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość krótko mieszamy i formujemy 4 równe kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy. Obok hamburgerów smażymy plastry szynki parmeńskiej na chrupiąco, jak chipsy. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni pieczemy całe papryki i czosnek. Skóra powinna być mocno przypieczona. Papryki po wyjęciu z piekarnika zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do wystygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki, oczyszczamy z nasion i ucieramy na gładką masę z majonezem i wyłuskanymi z łupinek pieczonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku. Bułki przekrajamy, opiekamy w piekarniku lub w tosterze. Wewnętrzne strony bułki smarujemy majonezem z papryką i czosnkiem. Na dolną część bułki kładziemy kotlet, następnie chipsy z szynki i rukolę. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI