1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Burgery wege z ciecierzycy i kukurydzy w dipie ziołowym

123rf.com
123rf.com
W naszej diecie nie powinno brakować roślin strączkowych. Burgery z ciecierzycy to pomysł na zdrowe i ciekawe danie nie tylko dla wegetarian.

Burger to rodzaj kanapki, która większości z nas kojarzy się z potrawą mięsną.Tymczasem coraz częściej pojawiają się burgery wersji wege. Wystarczy zamienić mięso na ciecierzycę na, dodać dużo warzyw oraz wykorzystać ciemne pieczywo, aby przygotować pyszne i zdrowe danie.

Składniki
400 g cieciorki gotowanej marki Jasmeen 1 puszka kukurydzy ½ pęczka świeżej bazylii 3 łyżki mąki z ciecierzycy ½ łyżki mielonej papryki ½ łyżki mielonej kolendry 1 łyżka kuminu 2 szczypty soli i pieprzu 5 bułek z ciemnego pieczywa 2 pomidory 1 zielony ogórek 1 cebula czerwona 8 liści sałaty 1 łyżka gęstego, białego serka szczypta mielonej bazylii ½ natki pietruszki 2 posiekane listki mięty 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Do miski wrzucamy odcedzoną ciecierzycę, kukurydzę, rukolę, mąkę, słodką paprykę, kolendrę, kumin i sól. Całość delikatnie blendujemy, aż do otrzymania jednolitej, grudkowatej masy. Lepimy z niej 5 kotlecików, które smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu przez około 8 minut z każdej strony. Następnie przygotowujemy dip do burgerów. Do małego naczynia wkładamy gęsty serek, bazylię, posiekaną pietruszkę i liście mięty, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy. Bułki kroimy na pół, smarujemy je od wewnątrz gotowym dipem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 8 minut. Następnie do ich środka kładziemy warstwowo po dwa liście sałaty, kilka plastrów cebuli, gotowe kotleciki z ciecierzycy, ogórka w plastrach i drobno pokrojone pomidory. Burgery zamykamy drugą połową bułki, a w ich środek wbijamy długą wykałaczkę. Burgery możemy podawać z frytkami z batatów.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze