1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Burgery z bakłażana i kaszy jaglanej

123rf.com
123rf.com
Pomysłów na domowe burgery jest tyle, co składników, a do tego są one proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Oto przepis na burgery wegetariańskie.

 

Składniki na kotlety: 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 125 g suchej kaszy jaglanej 1 jajko 5 łyżek parmezanu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy sól i pieprz 2 łyżki pikantnej papryki w proszku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka rozmarynu

Dodatki: liście zielonej sałaty garść rukwi wodnej garść kiełków rzodkiewki 3 pomidory 1 cebula czerwona 2 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu 4 łyżki keczupu 2 bułki pełnoziarniste Przygotowanie: - W osolonej wodzie gotujemy kasze jaglaną, według przepisu na opakowaniu. - Do miski przekładamy pastę z bakłażana, ugotowaną kaszę jaglaną, parmezan, jajko, sos sojowy, łyżkę papryki, lubczyku i rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu. Zawartość miski mieszamy na jednolitą masę za pomocą blendera. - Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formujemy z powstałej masy płaskie kotlety. Pieczemy je przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. - Bułki kroimy na pół i każdą z połówek smarujemy keczupem i majonezem. Układamy na nich liście sałaty, rukiew wodną, kiełki rzodkiewki, plastry pomidorów, czerwonej cebuli i ogórka kiszonego. Następnie wkładamy kotlety z bakłażana, które posypujemy parmezanem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze