Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Caruru – krewetki z orzechami nerkowca

Składniki:

500 g krewetek
3 duże pomidory
1 drobno posiekana cebula
1 papryczka chili
3 łyżki oliwy
100 g orzechów nerkowca Bakalland
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra
1 łyżeczka surowego oleju palmowego

15 lipca 2016 Przepisy redakcja
Bakalland
Caruru, to tradycyjna brazylijska potrawa, która przywędrowała do kraju wraz z niewolnikami z dalekiej Afryki. Dziś uważana jest za narodowy przysmak, bez którego nie może odbyć się spotkanie w gronie przyjaciół.

Brazylijskie dania zachwycają smakiem i aromatem. Wszystko to za sprawą dodawanych do dań: orzechów nerkowca, orzechów brazylijskich, owoców morza oraz pikantnych przypraw.

Sposób przygotowania:

Krewetki myjemy i podsmażamy. Dodajemy cebulę, papryczkę i wszystkie przyprawy. Orzechy siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy pół szklanki wody i pozostawiamy wszystko na patelni, aż do uzyskania gęstego sosu. Na sam koniec dodajemy olej palmowy i posypujemy gotowe danie świeżą kolendrą. Potrawa najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI