1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Caruru – krewetki z orzechami nerkowca

Bakalland
Bakalland
Caruru, to tradycyjna brazylijska potrawa, która przywędrowała do kraju wraz z niewolnikamiz dalekiej Afryki. Dziś uważana jest za narodowy przysmak, bez którego nie może odbyć sięspotkanie w gronie przyjaciół.

Brazylijskie dania zachwycają smakiem i aromatem. Wszystko to za sprawą dodawanych do dań: orzechów nerkowca, orzechów brazylijskich, owoców morza oraz pikantnych przypraw.

Składniki
500 g krewetek 3 duże pomidory 1 drobno posiekana cebula 1 papryczka chili 3 łyżki oliwy 100 g orzechów nerkowca Bakalland 1 łyżeczka curry sól i pieprz do smaku świeża kolendra 1 łyżeczka surowego oleju palmowego
Sposób przygotowania
Krewetki myjemy i podsmażamy. Dodajemy cebulę, papryczkę i wszystkie przyprawy. Orzechy siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy pół szklanki wody i pozostawiamy wszystko na patelni, aż do uzyskania gęstego sosu. Na sam koniec dodajemy olej palmowy i posypujemy gotowe danie świeżą kolendrą. Potrawa najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze