Caruru – krewetki z orzechami nerkowca

Bakalland

Caruru, to tradycyjna brazylijska potrawa, która przywędrowała do kraju wraz z niewolnikami

reklama

z dalekiej Afryki. Dziś uważana jest za narodowy przysmak, bez którego nie może odbyć się

spotkanie w gronie przyjaciół.
Brazylijskie dania zachwycają smakiem i aromatem. Wszystko to za sprawą dodawanych do dań: orzechów nerkowca, orzechów brazylijskich, owoców morza oraz pikantnych przypraw.

Składniki

500 g krewetek
3 duże pomidory
1 drobno posiekana cebula
1 papryczka chili
3 łyżki oliwy
100 g orzechów nerkowca Bakalland
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra
1 łyżeczka surowego oleju palmowego

Sposób przygotowania

Krewetki myjemy i podsmażamy. Dodajemy cebulę, papryczkę i wszystkie przyprawy. Orzechy siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Następnie dodajemy pół szklanki wody i pozostawiamy wszystko na patelni, aż do uzyskania gęstego sosu. Na sam koniec dodajemy olej palmowy i posypujemy gotowe danie świeżą kolendrą. Potrawa najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem.