Chałwa z lodami i herbatnikami

123rf.com

Chałwa  to jeden z najstarszych słodkich smakołyków na świecie. Idealnie sprawdza się jako składnik deserów, podkreślając ich smak i nadając charakteru.
Lody to najpopularniejszy letni deser. Warto eksperymentować i przygotowywać je z różnymi dodatkami. Oto przepis na lodowy deser z chałwą.

reklama

Składniki

100 g chałwy waniliowej (np. marki Jasmeen)
200 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
10 sztuk herbatników
2 łyżki whisky
napar z kawy rozpuszczalnej
5 kostek gorzkiej czekolady
lody waniliowe

Sposób przygotowania

W misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Następnie wkruszamy do niej połowę chałwy, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Do pucharków wrzucamy drobno pokruszone herbatniki i polewamy je przestudzonym naparem z kawy i whisky. Następnie dodajemy pozostałą chałwę, również pokruszoną, a na to kładziemy warstwę wcześniej przygotowanej bitej śmietany i jedną gałkę lodów. Wierzch deseru posypujemy startą gorzką czekoladą.