1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Chałwa z lodami i herbatnikami

123rf.com
123rf.com
Chałwa  to jeden z najstarszych słodkich smakołyków na świecie. Idealnie sprawdza się jako składnik deserów, podkreślając ich smak i nadając charakteru.

Lody to najpopularniejszy letni deser. Warto eksperymentować i przygotowywać je z różnymi dodatkami. Oto przepis na lodowy deser z chałwą.

Składniki
100 g chałwy waniliowej (np. marki Jasmeen) 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 10 sztuk herbatników 2 łyżki whisky napar z kawy rozpuszczalnej 5 kostek gorzkiej czekolady lody waniliowe
Sposób przygotowania
W misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Następnie wkruszamy do niej połowę chałwy, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Do pucharków wrzucamy drobno pokruszone herbatniki i polewamy je przestudzonym naparem z kawy i whisky. Następnie dodajemy pozostałą chałwę, również pokruszoną, a na to kładziemy warstwę wcześniej przygotowanej bitej śmietany i jedną gałkę lodów. Wierzch deseru posypujemy startą gorzką czekoladą.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze