Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Cheeseburger z Lazurem i Bursztynem oraz grillowanymi boczniakami

Składniki:

  • łopatka z dobrej wołowiny QMP 600 g
  • bułka 4 sztuki
  • boczniak 4 kapelusze
  • ser Lazur 80 g
  • ser Bursztyn 80 g
  • sos Worcestershire kilka kropel
  • dobra musztarda 2 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • tłuszcz do smażenia

26 czerwca 2013 Przepisy sylwester.ciach
Przepis na danie z wołowiny QMP autorstwa Grzegorza Łapanowskiego – eksperta programu „QMP – wołowina zawsze dobra”

Sposób przygotowania:

Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Całość krótko mieszamy, i formujemy 4 równe kotlety. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub pieczemy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy. Opłukane i osuszone kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni przez kilka minut, aż będą złote (najpierw od strony skóry). Bułki przekrajamy i opiekamy w piekarniku lub w tosterze. Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy wewnętrzne strony bułek. Na dolną cześć bułki kładziemy usmażony kotlet, na niego kruszymy kawałek sera lazur, następnie kapelusz boczniaka i kilka wiórków sera bursztyn. Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki. Możemy też dodać plasterki pomidora i cebuli.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI