Chili z nektarynkami

Przepis pochodzi z magazynu Bon Appetit.
 

reklama

Składniki: kilogram łagodnych papryk chili, wydrązonych i pociętych w paski, kilogram strąków zielonej papryki – wydrążonej i pociętej w paski, 100 g oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki mielonego kuminu, świeżo mielony pieprz, kilogram nektarynek, łyżka soku z cytryny

 

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chili, papryki i przyprawy wrzucamy razem do dużej miski, i mieszamy, by przykryły wszystko. Rozkładamy papryki na blasze tak, by mogły się swobodnie upiec. Pieczemy aż nie zrumienią się boki papryki – około godzinę. Przerzucamy do dużej miski. Mieszamy z pokrojonymi na cząstki nektarynkami, polewamy sokiem z cytryny i przyprawiamy.

Więcej TU