Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały / Pierożki gruzińskie "chinkali"
10 lutego 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Chinkali

Składniki na 6–8 porcji: 600 g mąki pszennej, 300 g mielonej wołowiny, 200 g mielonej wieprzowiny, 200 g posiekanej cebuli, 1/2 szklanki bulionu lub wywaru z mięsa, opcjonalnie 2–3 ząbki czosnku, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, sól. Czas przygotowania: 65 min

Przygotować nadzienie: zmieszać oba rodzaje mięs w misce, dodać cebulę, pieprz i sól, trochę bulionu, opcjonalnie czosnek.

Dobrze wymieszać. Wysypać mąkę i odrobinę soli na stolnicę, zrobić dołek, wlewać stopniowo wodę, wyrabiając ciasto. Gdy będzie już elastyczne, szklanką wykrawać okrągłe placuszki.

Na każdy placuszek nałożyć łyżkę stołową mięsa, połączyć ciasto, tworząc sakiewkę, i zakręcić, by dobrze się zlepiło.

Do gotującej się wody wrzucać partiami po kilkanaście chinkali, gotować na niedużym ogniu ok. 25 min. Gdy wypłyną na powierzchnię, odczekać jeszcze 2–3 min i wyławiać łyżką cedzakową.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI