Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały / Pierożki gruzińskie "chinkali"
10 lutego 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Chinkali

Składniki na 6–8 porcji: 600 g mąki pszennej, 300 g mielonej wołowiny, 200 g mielonej wieprzowiny, 200 g posiekanej cebuli, 1/2 szklanki bulionu lub wywaru z mięsa, opcjonalnie 2–3 ząbki czosnku, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, sól. Czas przygotowania: 65 min

Przygotować nadzienie: zmieszać oba rodzaje mięs w misce, dodać cebulę, pieprz i sól, trochę bulionu, opcjonalnie czosnek.

Dobrze wymieszać. Wysypać mąkę i odrobinę soli na stolnicę, zrobić dołek, wlewać stopniowo wodę, wyrabiając ciasto. Gdy będzie już elastyczne, szklanką wykrawać okrągłe placuszki.

Na każdy placuszek nałożyć łyżkę stołową mięsa, połączyć ciasto, tworząc sakiewkę, i zakręcić, by dobrze się zlepiło.

Do gotującej się wody wrzucać partiami po kilkanaście chinkali, gotować na niedużym ogniu ok. 25 min. Gdy wypłyną na powierzchnię, odczekać jeszcze 2–3 min i wyławiać łyżką cedzakową.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI