Chinkali

Składniki na 6–8 porcji: 600 g mąki pszennej, 300 g mielonej wołowiny, 200 g mielonej wieprzowiny, 200 g posiekanej cebuli, 1/2 szklanki bulionu lub wywaru z mięsa, opcjonalnie 2–3 ząbki czosnku, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, sól.
Czas przygotowania: 65 min|Składniki na 6–8 porcji: 600 g mąki pszennej, 300 g mielonej wołowiny, 200 g mielonej wieprzowiny, 200 g posiekanej cebuli, 1/2 szklanki bulionu lub wywaru z mięsa, opcjonalnie 2–3 ząbki czosnku, łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, sól.
Czas przygotowania: 65 min

reklama

Przygotować nadzienie: zmieszać oba rodzaje mięs w misce, dodać cebulę, pieprz i sól, trochę bulionu, opcjonalnie czosnek.

Dobrze wymieszać. Wysypać mąkę i odrobinę soli na stolnicę, zrobić dołek, wlewać stopniowo wodę, wyrabiając ciasto. Gdy będzie już elastyczne, szklanką wykrawać okrągłe placuszki.

Na każdy placuszek nałożyć łyżkę stołową mięsa, połączyć ciasto, tworząc sakiewkę, i zakręcić, by dobrze się zlepiło.

Do gotującej się wody wrzucać partiami po kilkanaście chinkali, gotować na niedużym ogniu ok. 25 min. Gdy wypłyną na powierzchnię, odczekać jeszcze 2–3 min i wyławiać łyżką cedzakową.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!