Chleb ze skiełkowanego żyta

Zdjęcie pochodzi z książki Karoliny i Macieja Szaciłło "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 2"

Składniki:

reklama

  • 250 ziaren orkiszu
  • 300 g ziaren żyta
  • szklanka wody
  • szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 2000)
  • 1 płaska łyżka nierafinowanej soli
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • kasza jaglana do wysypania foremki
  • czarnuszka,
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Ziarna namaczamy na noc, następnego dnia odsączamy, płuczemy w świeżej wodzie i przesypujemy do garnka. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na dobę. Powtarzamy przez dwa dni (w ciągu dnia raz płuczemy ziarna wodą i znów odstawiamy pod przykryciem). W tym czasie ziarna powinny skiełkować. Skiełkowane ziarna przesypujemy do robota kuchennego i mielimy z dodatkiem wody na jednolitą masę. Przekładamy do miski. Dodajemy sól i mąkę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą jaglaną. Odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie chleb powinien wyrosnąć i prawie podwoić swoją objętość. Pieczemy go w temperaturze 200 st. (od 50 minut do godziny).

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu SENS

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »