Chlebek bananowy

Zdrowe Pola

Superfoods najczęściej wykorzystywane są w przygotowywaniu koktajli lub dodawane do owsianek, ale świetnie sprawdzają się także w zdrowych wypiekach. Dodanie pyłku kwiatowego do chlebka bananowego podkręci jego smak.

reklama

Chlebek bananowy

Składniki:

4 bardzo dojrzałe banany
1 jajko
1,5 szklanki mąki
2 łyżki masła orzechowego
0,5 szklanki pestek dyni
0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów
włoskich
1 szklanka oleju kokosowego
4 łyżeczki ksylitolu
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki Pyłku Kwiatowego Zdrowe Pola

Przygotowanie: Dojrzałe banany pokrój i rozgnieć widelcem. Nie musisz ich rozdrabniać na gładką masę. Jeśli zostawisz większe kawałki, smak bananów będzie bardziej wyczuwalny. Dodawaj po kolei: jajko, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, pyłek kwiatowy, ksylitol i cynamon. Na koniec wlej delikatnie podgrzany olej kokosowy i wymieszaj łopatką. Gotową masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.