Chłodnik z groszku

123rf.com

Zwykle latem nie mamy ochoty na ciężkostrawne, tłuste oraz kaloryczne dania, dlatego zastępujemy je lżejszymi posiłkami. W ciepłe dni doskonale sprawdzą się zupy podawane na zimno, czyli chłodniki.
Chłodniki to proste w przygotowaniu potrawy, które nawodnią oraz orzeźwią organizm, dostarczając jednocześnie odpowiednich składnikow odżywczych. Warto wiedzieć, że temperatura chłodnika powinna być niższa niż pokojowa, najlepiej poniżej 14 stopni Celsjusza. Oto prosty w przygotowaniu przepis na oryginalną zupę z groszku na zimno.

 

Składniki

500 g groszku marki Sandra
3 łyżki oliwy z oliwek
2 szalotki
2 ząbki czosnku
400 ml warzywnego bulionu
garść listków mięty
garść listków bazylii
garść orzeszków piniowych
1 starta skóra z cytryny
½ soku z limonki
szczypta świeżo mielonego pieprzu
6 pomidorków koktajlowych
50 g koziego sera
sól

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej drobno posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odcedzony groszek oraz wlewamy bulion warzywny i gotujemy około 10 minut. Kolejno dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz listki mięty i bazylii. Całość dokładnie miksujemy. Garnek z zupą schładzamy.Przed podaniem dekorujemy chłodnik kawałkami koziego sera, pomidorków koktajlowych oraz orzeszków piniowych.