1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Chłodnik z groszku

123rf.com
123rf.com
Zwykle latem nie mamy ochoty na ciężkostrawne, tłuste oraz kaloryczne dania, dlatego zastępujemy je lżejszymi posiłkami. W ciepłe dni doskonale sprawdzą się zupy podawane na zimno, czyli chłodniki.

Chłodniki to proste w przygotowaniu potrawy, które nawodnią oraz orzeźwią organizm,   dostarczając jednocześnie odpowiednich składnikow odżywczych.  Warto wiedzieć, że temperatura chłodnika powinna być niższa niż pokojowa, najlepiej poniżej 14 stopni Celsjusza. Oto prosty w przygotowaniu przepis na oryginalną zupę z groszku na zimno.

 

Składniki
500 g groszku marki Sandra 3 łyżki oliwy z oliwek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 400 ml warzywnego bulionu garść listków mięty garść listków bazylii garść orzeszków piniowych 1 starta skóra z cytryny ½ soku z limonki szczypta świeżo mielonego pieprzu 6 pomidorków koktajlowych 50 g koziego sera sól
Sposób przygotowania
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej drobno posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odcedzony groszek oraz wlewamy bulion warzywny i gotujemy około 10 minut. Kolejno dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz listki mięty i bazylii. Całość dokładnie miksujemy. Garnek z zupą schładzamy.Przed podaniem dekorujemy chłodnik kawałkami koziego sera, pomidorków koktajlowych oraz orzeszków piniowych.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze