Chrupiąca sałatka z jarmużem

Bakalland

Bakalie to dodatek smakowy i zdrowotny. Suszone owoce i orzechy ożywiają każde danie, dodając mu pełnej słońca słodyczy i chrupkości. Warto dodawać je do codziennych posiłków. 
Według aktualnej piramidy żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia warzywa i owoce powinny być podstawą naszej diety. Sałatki są idealnym sposobem ich podania na surowo, czyli w najzdrowszej możliwej formie. Dodatek orzechów i ziaren, a także owoców w formie suszonej sprawi, że nasza codzienna porcja zdrowia będzie wyjątkową bombą składników odżywczych.

reklama

 

Składniki

20 g jarmużu
25 g komosy ryżowej
50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland
1 jabłko
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cząbru
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli himalajskiej

Sposób przygotowania

Jarmuż parzymy pod gorącą wodą i kroimy, dodajemy ugotowaną komosę ryżową,  pokrojone jabłko i Chrupiącą Sałatkę Bakalland. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, solą himalajską, niewielką ilością cząbru i czarnego pieprzu. Przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem.