Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Chrupiąca sałatka z jarmużem

Składniki:

20 g jarmużu
25 g komosy ryżowej
50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland
1 jabłko
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cząbru
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli himalajskiej

23 maja 2017 Przepisy redakcja
Bakalland
Bakalie to dodatek smakowy i zdrowotny. Suszone owoce i orzechy ożywiają każde danie, dodając mu pełnej słońca słodyczy i chrupkości. Warto dodawać je do codziennych posiłków. 

Według aktualnej piramidy żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia warzywa i owoce powinny być podstawą naszej diety. Sałatki są idealnym sposobem ich podania na surowo, czyli w najzdrowszej możliwej formie. Dodatek orzechów i ziaren, a także owoców w formie suszonej sprawi, że nasza codzienna porcja zdrowia będzie wyjątkową bombą składników odżywczych.

 


Sposób przygotowania:

Jarmuż parzymy pod gorącą wodą i kroimy, dodajemy ugotowaną komosę ryżową,  pokrojone jabłko i Chrupiącą Sałatkę Bakalland. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, solą himalajską, niewielką ilością cząbru i czarnego pieprzu. Przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI