Chrupiące warzywa w sosie jogurtowym

Składniki:
1 papryka
1 cukinia
1 bakłażan
1 marchewka
1 cebula
1 korzeń selera
1 łyżka orzechów laskowych
6 łyżek miodu
1 garść lubczyku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
400ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kminku

Paprykę, cukinię, korzeń selera i bakłażana pokrój w trójkąty. Cukinię i bakłażana wykrój bez środka. Marchew obierz i pokrój w talarki. Cebulę pokrój w szerokie piórka. Warzywa blanszuj 3minuty. Orzechy i lubczyk posiekaj. Kminek, kolendrę i gorczycę utłucz w moździerzu.

reklama

Na oleju w ActiFry podgrzej przyprawy i dodaj warzywa. Smaż ok 10minut. Warzywa muszą być kruche, ale nie miękkie. Dodaj połowę miodu. Z jogurtu, lubczyku, reszty miodu, soli i pieprzu przygotuj sos.

Warzywa podawaj z zimnym sosem.

Potrawa, która mogłaby zostać eliksirem młodości i pięknej skóry, dzięki dużej zawartości antyoksydantów.

Przepis wymyslił Grzegorz Łapanowski dla Tefal