Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Ciasteczka nadziewane


9 grudnia 2011 Przepisy redakcja
Składniki na ok. 55 sztuk. Na kruche ciasto: 300 g mąki, 100 g cukru, 2 opakowania cukru waniliowego (wanilia burbońska), 200 g masła. Na nadzienie i dekorację: 70 g suszonych żurawin amerykańskich, 125 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru (przesianego), 1 łyżeczka wiśniówki (lub soku wiśniowego), 150 g kuwertury z pełnego mleka

  1.Wymieszać w misce mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodać masło w kawałkach. Całość szybko zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. 2.Ciasto rozwałkować na grubość 2–3 mm na blacie lekko posypanym mąką. Wyciąć okrągłe ciasteczka (o średnicy 4–5 cm). Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 10–12 minut. Ciasteczka przełożyć na kratkę pod gorące naczynia do ostygnięcia. 3. Bardzo drobno posiekać 40 g żurawin amerykańskich. Masło wymieszać z cukrem pudrem i wiśniówką. Dodać cranberries i wymieszać. Kremem z masła połączyć po dwa ciasteczka. Odstawić na godzinę do ostygnięcia. 4. Kuwerturę drobno posiekać, włożyć do miski i rozpuścić w naczyniu w gorącej kąpieli wodnej. Ciasteczka udekorować kuwerturą i pozostałymi cranberries. Czas przygotowania: ok. 90 minut + czas chłodzenia Wartości odżywcze jednej sztuki ok. Wartość energetyczna: 89 kcal, 371 kJ Białko: 0,8 g; Tłuszcz: 5,7 g; Węglowodany: 9 g Cranberry Marketing Committee.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI