Ciastka espresso

reklama

Składniki
  • masło 250 g
  • cukier 180 g
  • cukier wanilinowy 2 opakowania
  • jajka 4 sztuki
  • mąka 250 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • świeżo zaparzone espresso 200 ml
  • ciemne krople/draże czekoladowe 100 g
  • mielone orzechy laskowe 100 g
  • POLEWA:
  • cukier puder 200 g
  • espresso 4 łyżki stołowe
  • likier kawowy 2 łyżki
Sposób przygotowania

1. Masło utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy i jajka.

2. Do masy dodać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia, espresso oraz mielone orzechy. Na końcu dodać krople czekoladowe i wymieszać.

3. Rozprowadzić ciasto równomiernie na blasze do pieczenia i piec na jasnobrązowy kolor w 170 – 180 stopniach.  

4. Cukier puder wymieszać z espresso i likierem uzyskując gładką masę. Posmarować nią upieczone, lekko ciepłe ciasto. Następnie pokroić na 20 kawałków

Więcej takich przepisów na Miele a la Carte