Ciasto biszkoptowe z kremem herbacianym

Bogdan Biały / Ciasto biszkoptowe z kremem herbacianym

Składniki na 10–12 porcji: 8 jajek, 1 i 1/3 szklanki mąki,
8 łyżek cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka soku z cytryny, masło do posmarowania tortownicy. Poncz do nasączania ciasta: szklanka mocnej aromatyzowanej herbaty (np. earl grey), kieliszek koniaku. Krem herbaciany: 0,75 l śmietany 36%, 7–8 listków żelatyny, 3–4 łyżki cukru, filiżanka esencji z herbaty earl grey.
Czas przygotowania: 120 min

reklama

Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Ubić białka, na koniec ubijania dodać cukier puder. Ubić żółtka, dodając sok z cytryny. Wlać żółtka do ubitej piany z białek, delikatnie wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać powoli mąkę. Po wymieszaniu wlać ciasto do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Ciasto powinno wypełnić formę do 2/3 jej wysokości. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w ciepłym piekarniku z uchyloną klapą na 10–15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, a następnie rozciąć wzdłuż.

Przygotować poncz, mieszając składniki. Drewnianym patyczkiem nakłuć blaty w wielu miejscach i delikatnie nasączyć je ponczem.

Przygotować krem: ubić schłodzoną śmietanę w rondelku umieszczonym w zimnej wodzie. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, przecedzić przez sitko i mieszając, także postawić w zimnej wodzie. Gdy temperatura ubitej śmietany i żelatyny się wyrówna, można je stopniowo łączyć, mieszając. Rozpuścić cukier w herbacie i wlać powoli do śmietany. Gdy krem zacznie tężeć, wyłożyć go na dolny blat biszkoptu i przykryć drugim. Krem herbaciany może być przygotowany także bez żelatyny.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!