Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Ciasto czekoladowe z malinową bezą

Składniki:

  • polewa z gorzkiej czekolady 200 g
  • miękkie masło 100 g
  • espresso instant 1 łyżka
  • masło do wysmarowania formy
  • jajka 3 sztuki
  • cukier 80 g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • mielone migdały 120 g
  • orzechy pekan 150 g
  • BEZA:
  • cukier 80 g
  • białka 3 sztuki
  • maliny 200 g

4 lutego 2013 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

1    Polewę pokroić na mniejsze kawałki. Następnie razem z masłem i espresso w proszku włożyć do metalowej miski i stopić nad garnkiem z wrzącą wodą. Odstawić masę na kilka minut do schłodzenia. 2    Natłuścić formę żaroodporną (Ø 22 cm). Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Stale mieszając dodawać ją do masy czekoladowej. Dodać mąkę ziemniaczaną i migdały. Przełożyć krem do naczynia żaroodpornego, (warstwa powinna mieć ok. 2 cm wysokości) i posypać orzeszkami pekan. 3    Włożyć naczynie z masą do piekarnika o temperaturze150 °C (Pieczenie Plus z 1 automatycznym uderzeniem pary). Piec przez 15-20 minut na 2. poziomie od dołu. 4    Cukier zagotować z 40 ml wody, aż do wrzenia. Zdjąć garnek z płyty grzewczej i trochę schłodzić. 5    Białka ubić na półsztywno. Mieszając dodawać wodę z cukrem i ponownie ubijać, aż powstanie jednolita, sztywna piana. Maliny przebrać, delikatnie opłukać i osączyć, dodać do piany. Gotową masą posmarować czekoladowy spód. 6    Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C Termonawiew Plus) na 2 poziom od dołu . Piec przez 5-10 minut, aż beza lekko zbrązowieje. Podawać po wystygnięciu. / Więcej takich przepisów na Miele a la Carte

Podsumowanie

Ciasto można upiec także w małych foremkach (Ø 10 cm). Bardziej egzotyczny wariant otrzymamy zastępując maliny i orzechy pekan taką samą ilością pokrojonego w kostkę mango i wiórków kokosowych.



Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI