Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Bogdan Biały
8 kwietnia 2011 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały

Ciasto jogurtowo-serowe z pistacjami

Składniki na 8–10 porcji: 200 g herbatników, 75 g masła, 4 listki żelatyny, sok i skórka otarta z 1 pomarańczy, 120 g cukru, 560 ml kremówki, 500 g greckiego jogurtu, 4 łyżki posiekanych, niesolonych orzechów pistacjowych, 3 łyżki miodu. Czas przygotowania: 15 min plus chłodzenie

Pokruszyć drobno herbatniki, dodać masło i dokładnie wymieszać. Boki i dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożyć folią samoprzylepną. Umieścić w niej przygotowane wcześniej ciasto.

Chłodzić ok. 30 min w lodówce. Namaczać żelatynę w zimnej wodzie przez mniej więcej 5 min. Cukier i sok z pomarańczy wlać do rondelka, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać namoczone listki żelatyny (odcisnąć z nadmiaru wody), w dalszym ciągu podgrzewając, nie gotować.

Gdy żelatyna się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia. Jogurt i śmietanę ubić w dużej misce, dodać sok pomarańczowy z żelatyną i otartą skórkę, wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać orzechami pistacjowymi i polać miodem.

Lubisz gotować, jeść i smakować? – Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI