1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Ciasto jogurtowo-serowe z pistacjami

Składniki na 8–10 porcji: 200 g herbatników, 75 g masła, 4 listki żelatyny, sok i skórka otarta z 1 pomarańczy, 120 g cukru, 560 ml kremówki, 500 g greckiego jogurtu, 4 łyżki posiekanych, niesolonych orzechów pistacjowych, 3 łyżki miodu. Czas przygotowania: 15 min plus chłodzenie|Składniki na 8–10 porcji: 200 g herbatników, 75 g masła, 4 listki żelatyny, sok i skórka otarta z 1 pomarańczy, 120 g cukru, 560 ml kremówki, 500 g greckiego jogurtu, 4 łyżki posiekanych, niesolonych orzechów pistacjowych, 3 łyżki miodu. Czas przygotowania: 15 min plus chłodzenie

Pokruszyć drobno herbatniki, dodać masło i dokładnie wymieszać. Boki i dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożyć folią samoprzylepną. Umieścić w niej przygotowane wcześniej ciasto.

Chłodzić ok. 30 min w lodówce. Namaczać żelatynę w zimnej wodzie przez mniej więcej 5 min. Cukier i sok z pomarańczy wlać do rondelka, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać namoczone listki żelatyny (odcisnąć z nadmiaru wody), w dalszym ciągu podgrzewając, nie gotować.

Gdy żelatyna się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia. Jogurt i śmietanę ubić w dużej misce, dodać sok pomarańczowy z żelatyną i otartą skórkę, wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać orzechami pistacjowymi i polać miodem.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze